Laden Evenementen

Achtergrond Masterclass: Bestuurssecretaris – Casuïstiek

In steeds meer organisaties vervult de bestuurssecretaris/secretaris van de raad van bestuur een onmisbare rol. Hij/zij ondersteunt de RvB bij besluitvorming, informatie en communicatie. De bestuurssecretaris is meestal ook ambtelijk secretaris van de RvC/RvT. Zij/hij functioneert al governance geweten van de organisatie en vervult soms ook een rol in de compliance. Hij/zij is een trait d’union tussen de RvB en de organisatie en draagt (mede)verantwoordelijkheid voor correcte procedures en processen rond besluitvorming en medezeggenschap over en goedkeuring van bestuursbesluiten. Afhankelijk van de opleiding en achtergrond én belangstelling verricht de secretaris ook andere taken. Er is dus een ruime variëteit in de vormgeving en de invulling van de rol. Alle secretarissen hebben echter één ding gemeen, zij zijn de rechterhand van de RvB en met die RvB verbonden. Dat is een uitdagende rol, die echter ook loyaliteitsvraagstukken met zich mee kan brengen.

De Masterclass ‘de Bestuurssecretaris: Casuïstiek geeft inzicht in de verschillende rollen, die de secretaris moet en kan spelen, de mogelijke taakopvattingen en de dilemma’s die met rol en taakopvatting te maken hebben. Aan wie is de secretaris loyaal, waarom en hoe gaat hij/zij daarmee om, zeker in crisissituaties? Met welke maatschappelijke ontwikkelingen rond governance, compliance, wetgeving, privacy, transparantie en integriteit heeft de secretaris te maken? Wat is haar/zijn rol ten opzichte van de medezeggenschapsorganen en hun voorzitters en ambtelijk secretarissen? Hoe ondersteunt de secretaris de RvT/RvC en in het bijzonder de voorzitter daarvan? Op welke wijze heeft de secretaris toegang tot de toezichthouders? Hoe voorkomt de secretaris een rol als ‘schaduwbestuurder’? In welke mate geniet zij/hij het vertrouwen van de top en van de organisatie? Hoe toegankelijk is hij/zij?

Deze en andere vragen komen aan de orde in de Masterclass voor de bestuurssecretaris in zorg, welzijn, onderwijs, cultuur, sport, branche- en beroepsverenigingen, goede doelen fondsen en andere organisaties. De inhoud is zowel voor de secretaris als voor zijn bestuurder van belang. Het kan dus ook interessant zijn om als (voorzitter van de) RvB samen met de bestuurssecretaris aan de masterclass deel te nemen.

Over de Organisatie

In samenwerking met Supervisie Limburg en Maastricht University School of Business and Economics organiseert Bestuurderscentrum de Masterclasses voor bestuurders en toezichthouders. De Masterclasses zijn op gevorderd niveau en gericht op deelnemers die beschikken over academisch werk en -denkniveau.

Maastricht University School of Business and Economics is geaccrediteerd door EQUIS (European Quality Improvement System), AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business) en AMBA (Association of MBAs). De Universiteit voldoet daarmee aan de voorwaarden die onder andere VTW, Aedes en NBA stellen aan de toekenning van PE-uren.

Over de Spreker

Frank de Vries

Frank de Vries (1956) werkte ruim 25 jaar bij het CNV en Vakbond de Unie als manager, bestuurder en regiovoorzitter. In die rollen vervulde hij vele bestuurlijke functies, zowel landelijk als regionaal. Tussen 2004 en 2019 was Frank bestuurssecretaris bij Arcus College, dat in 2019 fuseerde met Leeuwenborgh tot het huidige Vista College, een groot regionaal opleidingscentrum voor beroepsonderwijs in Limburg. In 2019 heeft het College van bestuur Frank gevraagd de, in het MBO, relatief onbekende functie van Ombudsman vorm te geven resp. toekomstbestendig in te richten. Frank is sedert vele jaren actief als bestuurslid bij diverse maatschappelijke organisaties. Deze ervaringen gecombineerd met zijn ervaringen als bestuurssecretaris vormen voor Frank de basis om een boeiende Masterclass te leiden.

Over de doelgroep

Directeuren, secretarissen, bestuurders en toezichthouders uit verschillende delen van de (semi-) publieke en private sector.

Over de kosten

De kosten bedragen € 475,-. BTW is niet van toepassing.

Inclusief syllabus. Geen Studiebelasting.

Na het bijwonen van de bijeenkomst ontvangt u van de Universiteit van Maastricht een certificaat van deelname.

Deelname aan de bijeenkomsten van Bestuurderscentrum.nl is voorbehouden aan de leden van Bestuurderscentrum. Het lidmaatschap kost 79 euro (exclusief btw) per jaar. Door u in te schrijven op deze bijeenkomst, wordt u automatisch lid van Bestuurderscentrum en ontvangt u hiervoor een factuur.

Over de PE-Punten

De bijeenkomst is geaccrediteerd voor 3 PE-Punten.
Na het volgen van 6 masterclasses wordt u ingeschreven in het register van Maastricht University als gecertificeerd toezichthouder.

Over de kortingstarieven

Als u zich in het najaar  2023 in één keer tegelijk aanmeldt voor meerdere PE-masterclasses voor toezichthouders en bestuurders gelden de volgende kortingstarieven: 2 masterclasses € 900,-, 3 masterclasses € 1.275,-, 4 masterclasses € 1.600,-, 5 masterclasses € 2.000,- en 6 masterclasses € 2.400,-.

Schrijf u in!

  Inschrijven bijeenkomst

  Voornaam*

  Tussenvoegsel

  Achternaam*

  Geslacht*

  ManVrouw

  Functie*

  E-mail*

  E-mail t.b.v. factuur*

  Telefoon*

  Organisatie*

  Provincie *

  Opmerkingen

  Voorwaarden

  Ik ga akkoord met de prijs van euro 475,-. BTW is niet van toepassing en inclusief certificaat*

  Ik heb de Algemene voorwaarden deelname bijeenkomsten gelezen en ga ermee akkoord.*

  Ik heb het Privacystatement gelezen en ga ermee akkoord.*

  De Algemene voorwaarden deelname bijeenkomsten en het Privacystatement vindt u onderaan deze site en ook als link in deze zin. Indien u op de link drukt, opent er een nieuwe pagina met de voorwaarden die u rustig kunt lezen, terwijl dit ingevulde formulier open blijft staan en u via tab ernaar terug kunt keren.

  Geef nog even deze code in : captcha

  * Verplichte velden

   

   

   

   


  Deel deze bijeenkomst met uw volgers!