Laden Evenementen

Achtergrond Masterclass: Eerste functie als bestuurder

WAT MOET JE ANDERS DOEN?

Het is een veel voorkomende carrièrestap. Je bent als professional of als manager werkzaam en je maakt in de eigen organisatie of elders de stap naar je eerste rol als bestuurder. Het leven wordt dan anders. In plaats van een baas boven je, ben je nu zelf de bestuurlijk verantwoordelijke voor een organisatie. Je bent volgens het Burgerlijk Wetboek ‘behoudens beperkingen in de statuten’ belast met het besturen van de rechtspersoon. De raad van toezicht houdt toezicht op je en is je werkgever, maar jij bent eindverantwoordelijk. Je hebt te maken met de medezeggenschap en allerlei externe stakeholders. Je bent de werkgever van mensen, die vroeger je collega waren. Je bent verantwoordelijk en bevoegd voor alles wat in de organisatie speelt. Mensen kijken anders naar je en reageren anders op je als je bestuurder bent. Je woord kan ineens wet geworden zijn. Je moet je bewust zijn van de impact van wat je zegt en doet en van je voorbeeldfunctie. Terwijl jij het vak nog moet leren, verwacht iedereen vanaf de eerste dag dat jij de bestuurder bent.

Hoe doe je dat? Hoe pak je vanaf het begin je rol als bestuurder? Wat moet je wel en wat vooral niet doen? Hoe zoek je naar samenspel en evenwicht met de RvT? Hoe stel je je op tegenover de medezeggenschap? Hoe geef je leiding aan je MT? Hoe profileer je jezelf ten opzichte van en onderhandel je met externe stakeholders? Welke visie heb je op de organisatie en op je rol? Zet je het beleid van je voorganger door of is het juist tijd voor verandering? Word je van harte ontvangen of is er weerstand tegen je komst? Ben je enig bestuurder of moet je ‘invoegen’ in een bestaande raad van bestuur? Wat kun je van je collega bestuurders leren en waar kies je juist je eigen weg? Hoe organiseer je intervisie buiten de organisatie? Ben je ervan bewust dat niemand in de eigen organisatie op je kan reflecteren zonder eigen belang. Hoe gebruik je de eerste honderd dagen? Kun je rustig rondkijken of moet je direct aan de slag?

De masterclass geeft je inzicht in je nieuwe rol en in de do’s en don’ts in je nieuwe bestuursrol.

Over de Organisatie

In samenwerking met Supervisie Limburg en onder auspiciën van Maastricht University School of Business and Economics organiseert Bestuurderscentrum de Masterclasses voor bestuurders en toezichthouders.

Maastricht University School of Business and Economics is geaccrediteerd door EQUIS (European Quality Improvement System), AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business) en AMBA (Association of MBAs). De Universiteit voldoet daarmee aan de voorwaarden die onder andere VTW, Aedes en NBA stellen aan de toekenning van PE-uren.

Over de Spreker

Hans Hoek

Dr. ir. Hans Hoek is de inleider en gespreksleider voor deze masterclass. Hans Hoek is governance adviseur in verschillende not for profit sectoren. Hij is manager en vervolgens interimbestuurder geweest in kleine en grote zorgorganisaties. Hij adviseert bestuurders en toezichthouders over strategische en governance vraagstukken. Hans is coach geweest van veel beginnende en ervaren bestuurders.

Over de doelgroep

Deze masterclass is bedoeld voor professionals, managers en anderen, die recent hun eerste functie als bestuurder hebben aanvaard in een not for profit organisatie.

Over de kosten

De kosten bedragen € 475,-. BTW is niet van toepassing.
Na het bijwonen van de bijeenkomst ontvangt u van de Universiteit van Maastricht een certificaat van deelname.

Deelname aan de bijeenkomsten van Bestuurderscentrum.nl is voorbehouden aan de leden van Bestuurderscentrum. Het lidmaatschap kost 79 euro (exclusief btw) per jaar. Door u in te schrijven op deze bijeenkomst, wordt u automatisch lid van Bestuurderscentrum en ontvangt u hiervoor een factuur.

Over de PE-Punten

De bijeenkomst is geaccrediteerd voor 3 PE-Punten.
Na het volgen van 6 masterclasses wordt u ingeschreven in het register van Maastricht University als gecertificeerd toezichthouder.

Over de kortingstarieven

Als u zich voor het voorjaar 2023 in één keer tegelijk aanmeldt voor meerdere PE-masterclasses voor toezichthouders en bestuurders gelden de volgende kortingstarieven: 2 masterclasses € 900,-, 3 masterclasses € 1.275,-, 4 masterclasses € 1.600,-, 5 masterclasses € 2.000,- en 6 masterclasses € 2.400,-.

STAP-Budget

Overweegt u deel te nemen aan 6 Masterclasses voor bestuurders en toezichthouders, maar wilt u gebruik maken van uw STAP-Budget? Ga dan naar deze link >>

Schrijf u in!

  Inschrijven bijeenkomst

  Voornaam*

  Tussenvoegsel

  Achternaam*

  Geslacht*

  ManVrouw

  Functie*

  E-mail*

  E-mail t.b.v. factuur*

  Telefoon*

  Organisatie*

  Provincie *

  Opmerkingen

  Voorwaarden

  Ik ga akkoord met de prijs van euro 475,-. BTW is niet van toepassing en inclusief certificaat*

  Ik heb de Algemene voorwaarden deelname bijeenkomsten gelezen en ga ermee akkoord.*

  Ik heb het Privacystatement gelezen en ga ermee akkoord.*

  De Algemene voorwaarden deelname bijeenkomsten en het Privacystatement vindt u onderaan deze site en ook als link in deze zin. Indien u op de link drukt, opent er een nieuwe pagina met de voorwaarden die u rustig kunt lezen, terwijl dit ingevulde formulier open blijft staan en u via tab ernaar terug kunt keren.

  Geef nog even deze code in : captcha

  * Verplichte velden

   

   

   

   


  Deel deze bijeenkomst met uw volgers!