Laden Evenementen

Achtergrond Masterclass: IT zit overal, waarom beheersen we het dan onvoldoende?

Nederland is één van de meest gedigitaliseerde landen van de wereld en IT zit inmiddels in de haarvaten van bedrijfsprocessen binnen organisaties/ondernemingen. Het thema IT-beheersing is dan ook meer en meer een onderwerp van gesprek in de boardroom en de RvC/RvT. Hoewel meer posities in de RvB en RvC/RvT bezet worden door bestuurders en toezichthouders met IT in portefeuille is er nog een wereld te winnen. Los van dat verandert de impact van IT op onze organisaties snel en daarmee ook de beheersing van IT.

Deze Masterclass gaat niet in op de harde IT maar op de beheersing van IT. Deze verschuift van de beheersing van zelf-ontwikkelde IT, naar de beheersing van standaard-IT naar de beheersing van de IT die is uitbesteed, dus naar beheersing van IT via de regierol. Ondertussen is digitalisering een strategisch thema geworden dat voor veel kansen zorgt, maar ook veel uitgdagingen kent. Zo zien we bijvoorbeeld in de zorg  dat zorgverzekeraars digtalisering van de zorg meer en meer in de inoopcontracten opnemen. Dit is slechts één voorbeeld van de vele voorbeelden die we om ons heen zien waarbij onze wereld (privé, organisaties, land) steeds sneller digitaiseert. Uitval van IT leidt al gauw tot (groot) financieel verlies en reputatieverlies. Hoe beheersen we nu IT en de verandering die digitalisering met zich meebrengt zodanig dat we het goed kunnen beheersen en dat de risico’s worden beperkt?

Onderwerpen die in deze Masterclass aan bod komen zijn o.a.:

 • Hoe beheersen we betrouwbaarheid en continuïiteit van IT en digitalisering?
 • Hoe beheersen we projecten en programma’s die veranderingen in IT brengen?
 • Hoe houden we regie op de eigen IT en de IT die uitbesteed is?
 • Hoe kijken toezichthouders (als DNB, NZa en AFM) naar beheersing van onze IT?
 • Wat is de rol van de IT-auditor in het kader van de controle van de jaarrekening/jaarverantwoording maar ook die in de controle van CSRD-verantwoording en andere opkomende EU-wetgevingen die verantwoording vereist?

Over de Organisatie

In samenwerking met Supervisie Limburg en onder auspiciën van Maastricht University School of Business and Economics organiseert Bestuurderscentrum de Masterclasses voor bestuurders en toezichthouders.

Maastricht University School of Business and Economics is geaccrediteerd door EQUIS (European Quality Improvement System), AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business) en AMBA (Association of MBAs). De Universiteit voldoet daarmee aan de voorwaarden die onder andere VTW, Aedes en NBA stellen aan de toekenning van PE-uren.

Over de Sprekers

drs. M.M.J.M. (Marc) Welters RE RA

Marc Welters is vice-voorzitter van NOREA (de beroepsgroep van alle in Nederland geregistreerde IT-auditors). Daarnaast is hij in zijn dagelijkse leven bijna 20 jaar partner van EY, is hij lid van het curatorium post-master IT-auditing aan TIAS Business School en docent IT-audit aan de post-master IT-auditing Erasmus School of Accounting & Auditing.

In deze hoedanigheden maakt hij diverse facetten van het vakgebied IT-beheersing mee. In zijn rol bij NOREA volgt hij met name de ontwikkelingen van het vakgebied inzake beheersing van IT en bevordert hij de kwaliteit van de beroepsuitoefening van de leden van NOREA (+/- 2.000).

In zijn rol als partner van EY spreekt hij leden van de RvB en RvC van middelgrote orgaisaties tot beursgenoteerd in zowel profit als non-profitsector. Het thema IT-beheersing is altijd onderwerp van gesprekken die hij voert in het kader van adviesopdrachten en in bespreking van de management letter en accountantsverslag bij organisaties.

Marc verzorgt de Masterclass vanuit zijn rol als bestuurder van NOREA en neemt zijn brede ervaring mee in deze Masterclass.

Over de doelgroep

Directeuren, secretarissen, bestuurders en toezichthouders uit verschillende delen van de (semi-) publieke en private sector. Deze diversiteit is zeer verrijkend.

Over de kosten

De kosten bedragen € 475,-. BTW is niet van toepassing.
Na het bijwonen van de bijeenkomst ontvangt u van de Universiteit van Maastricht een certificaat van deelname.

Deelname aan de bijeenkomsten van Bestuurderscentrum.nl is voorbehouden aan de leden van Bestuurderscentrum. Het lidmaatschap kost 79 euro (exclusief btw) per jaar. Door u in te schrijven op deze bijeenkomst, wordt u automatisch lid van Bestuurderscentrum en ontvangt u hiervoor een factuur.

Over de PE-Punten

De bijeenkomst is geaccrediteerd voor 3 PE-Punten.
Na het volgen van 6 masterclasses wordt u ingeschreven in het register van Maastricht University als gecertificeerd toezichthouder.

Over de kortingstarieven

Als u zich voor het najaar 2023 in één keer tegelijk aanmeldt voor meerdere PE-masterclasses voor toezichthouders en bestuurders gelden de volgende kortingstarieven: 2 masterclasses € 900,-, 3 masterclasses € 1.275,-, 4 masterclasses € 1.600,-, 5 masterclasses € 2.000,- en 6 masterclasses € 2.400,-.

Schrijf u in!

  Inschrijven bijeenkomst

  Voornaam*

  Tussenvoegsel

  Achternaam*

  Geslacht*

  ManVrouw

  Functie*

  E-mail*

  E-mail t.b.v. factuur*

  Telefoon*

  Organisatie*

  Provincie *

  Opmerkingen

  Voorwaarden

  Ik ga akkoord met de prijs van euro 475,-. BTW is niet van toepassing en inclusief certificaat*

  Ik heb de Algemene voorwaarden deelname bijeenkomsten gelezen en ga ermee akkoord.*

  Ik heb het Privacystatement gelezen en ga ermee akkoord.*

  De Algemene voorwaarden deelname bijeenkomsten en het Privacystatement vindt u onderaan deze site en ook als link in deze zin. Indien u op de link drukt, opent er een nieuwe pagina met de voorwaarden die u rustig kunt lezen, terwijl dit ingevulde formulier open blijft staan en u via tab ernaar terug kunt keren.

  Geef nog even deze code in : captcha

  * Verplichte velden

   

   

   

   


  Deel deze bijeenkomst met uw volgers!