Laden Evenementen

Achtergrond Masterclass: Toezicht Dynamica tussen Raad van Bestuur / Raad van Toezicht (RvT).

INTERACTIE TUSSEN BESTUUR EN TOEZICHT

In deze Masterclass staat de interactie tussen bestuur (RvB) en het interne toezicht (RvT) van organisaties in de publieke sector centraal. De leidende vraag is welke factoren beïnvloeden of bepalen de interactie tussen bestuur en toezicht en wat kan of zou dit moeten betekenen voor het gedrag van toezichthouders? Dit alles met als doel om als (nieuwe) toezichthouder een beter beeld te krijgen wat onder welke omstandigheden ‘de goede dingen’ zijn om te doen en wanneer je de dingen goed doet.

In de Masterclass wordt een optimale mix tussen theorie en praktijk gezocht. Dit gebeurt door te starten vanuit enkele praktijksituaties of vragen, deze in een theoretische context te plaatsen en vervolgens met voorbeelden uit de praktijk te verduidelijken.

 

Hoofdthema’s:

 • De bestuursmodellen en de besturing van organisaties in de publieke sector;
 • Het model Gedragstypologieën intern toezicht: de variabelen vertrouwen en afstand als verklarende factoren voor het gedrag van toezichthouders;
 • De dynamiek tussen bestuur en toezicht bij de rol van de RvT als werkgever;
 • De dynamiek tussen bestuur en toezicht bij de rol van de RvT als toezichthouder / interne controle;
 • De dynamiek tussen bestuur en toezicht bij de rol van de RvT als adviseur;
 • Nut, noodzaak en invloed van Governance-codes.

Over de Organisatie

In samenwerking met Supervisie Limburg en onder auspiciën van Maastricht University School of Business and Economics organiseert Bestuurderscentrum de Masterclasses voor bestuurders en toezichthouders.

Maastricht University School of Business and Economics is geaccrediteerd door EQUIS (European Quality Improvement System), AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business) en AMBA (Association of MBAs). De Universiteit voldoet daarmee aan de voorwaarden die onder andere VTW, Aedes en NBA stellen aan de toekenning van PE-uren.

Over de Spreker

DR. Marc van Ooijen MBA

Marc van Ooijen is een ervaren bestuurder (PSW / Gehandicaptenzorg en De Zorggroep Noord en Midden Limburg / VVT) en toezichthouder (Woonpunt / woningcorporatie, Pluryn en Cello / gehandicaptenzorg). Hij is in 2013 gepromoveerd op het proefschrift ‘Toezichtdynamica, een exploratief kwalitatief onderzoek naar het functioneren van Raden van Toezicht in de Nederlandse gezondheidszorg’. Hij publiceert regelmatig blogs en artikelen over governance, is vice voorzitter van de NVZD (Nederlandse Vereniging van Zorgbestuurders) en lid van de Innovatie- en Adviescommissie Zorgbrede Governance-code van de Branche-organisaties Zorg (BOZ). Ten slotte is hij arbiter bij het Scheidsgerecht Gezondheidszorg.

Over de doelgroep

Directeuren, secretarissen, bestuurders en toezichthouders uit verschillende delen van de (semi-) publieke en private sector. Deze diversiteit is zeer verrijkend.

Over de kosten

De kosten bedragen € 425,-. BTW is niet van toepassing.
Na het bijwonen van de bijeenkomst ontvangt u van de Universiteit van Maastricht een certificaat van deelname.

Deelname aan de bijeenkomsten van Bestuurderscentrum.nl is voorbehouden aan de leden van Bestuurderscentrum. Het lidmaatschap kost 79 euro (exclusief btw) per jaar. Door u in te schrijven op deze bijeenkomst, wordt u automatisch lid van Bestuurderscentrum en ontvangt u hiervoor een factuur.

Over de PE-Punten

De bijeenkomst is geaccrediteerd voor 3 PE-Punten.
Na het volgen van 6 masterclasses wordt u ingeschreven in het register van Maastricht University als gecertificeerd toezichthouder.

Over de kortingstarieven

Als u zich voor het voorjaar 2022 in één keer tegelijk aanmeldt voor meerdere PE-masterclasses voor toezichthouders en bestuurders gelden de volgende kortingstarieven: 2 masterclasses € 800,-, 3 masterclasses € 1.125,- en 4 masterclasses € 1.400,-.

Schrijf u in!

  Inschrijven bijeenkomst

  Voornaam*

  Tussenvoegsel

  Achternaam*

  Geslacht*

  ManVrouw

  Functie*

  E-mail*

  E-mail t.b.v. factuur*

  Telefoon*

  Organisatie*

  Provincie *

  Opmerkingen

  Voorwaarden

  Ik ga akkoord met de prijs van euro 425,-. BTW is niet van toepassing en inclusief certificaat*

  Ik heb de Algemene voorwaarden deelname bijeenkomsten gelezen en ga ermee akkoord.*

  Ik heb het Privacystatement gelezen en ga ermee akkoord.*

  De Algemene voorwaarden deelname bijeenkomsten en het Privacystatement vindt u onderaan deze site en ook als link in deze zin. Indien u op de link drukt, opent er een nieuwe pagina met de voorwaarden die u rustig kunt lezen, terwijl dit ingevulde formulier open blijft staan en u via tab ernaar terug kunt keren.

  Geef nog even deze code in : captcha

  * Verplichte velden

   

   

   

   


  Deel deze bijeenkomst met uw volgers!