Laden Evenementen

Achtergrond Masterclass: Governance en Zelfevaluatie RvT/RvC

HOE COMPLEX IS EVALUEREN EN REFLECTEREN?

Van toezichthouders, vooral in semipublieke sectoren, wordt steeds meer reflectie op en evaluatie van hun handelen verwacht. Een jaarlijkse evaluatie van de raad van toezicht is in alle codes verplicht. Ook verwachten veel codes dat de RvT niet alleen zichzelf evalueert en de RvB beoordeelt, maar dat beide raden ook over hun onderlinge samenwerking jaarlijks spreken. We vinden het ook steeds normaler dat er een serieuze evaluatie van het functioneren van een toezichthouder en van zijn toegevoegde waarde plaatsvindt aan het einde van zijn eerste termijn. Benoeming voor een tweede termijn is niet meer vanzelfsprekend.

Dit vraagt voortdurende reflectie van de raad op zijn functioneren als geheel en op het functioneren van ieder lid afzonderlijk. Gebeurt dat nu nog binnenskamers, de verwachting is dat gaandeweg ook andere belanghebbenden zich met het functioneren van de RvT/RvC gaan bemoeien; de RvB, de ondernemingsraad en de centrale cliëntenraad.

Evalueren is echter niet zo gemakkelijk. Dat geldt voor iedere groep, maar zeker voor een RvT/RvC die geen dagelijks team vormen. Ook zitten er in ene toezichthoudend orgaan mensen met veel ervaring en veel statuur. Voor sommigen van het is zelfreflectie niet meer zo gemakkelijk en je openstellen voor kritiek in een van je vele functies evenmin. De vraag is dus hoe je zo’n evaluatie goed doet, waar je op moet letten en wat je vooral niet moet doen. Een goede voorbereiding en een zorgvuldig proces helpen zeker.

In deze Masterclass wordt behandeld hoe een evaluatie het beste toegaat en wat daarvoor komt kijken. We gaan in op verschillende methoden en op randvoorwaarden. Er wordt benoemd wat een zorgvuldig proces is en met welke valkuilen rekening gehouden moet worden. De voorbereiding, de evaluatie zelf en de vastlegging ervan worden behandeld. De keuzen, die de raad daarin zelf kan maken, worden op een rijtje gezet, samen met de maatschappelijke vragen die daarbij spelen. Bijvoorbeeld wat het effect is van het publiceren van de inhoud van de evaluatie.

Over de Organisatie

In samenwerking met Supervisie Limburg en onder auspiciën van Maastricht University School of Business and Economics organiseert Bestuurderscentrum de Masterclasses voor bestuurders en toezichthouders.

Maastricht University School of Business and Economics is geaccrediteerd door EQUIS (European Quality Improvement System), AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business) en AMBA (Association of MBAs). De Universiteit voldoet daarmee aan de voorwaarden die onder andere VTW, Aedes en NBA stellen aan de toekenning van PE-uren.

Over de Spreker

Hans Hoek

Dr. Ir. Hans Hoek stond aan de wieg van de eerste aanbevelingen voor good governance in de zorg (commissie Health Care Governance, 1999) en hij leverde een inhoudelijke bijdrage aan de Zorgbrede Governancecode 2017 voor de gezondheidszorg. Zijn ontwikkelde model is ook zeer goed toepasbaar in andere semi-publieke sectoren. Hij adviseert en begeleidt met regelmaat bestuurders en toezichthouders rond governance vraagstukken en doet onderzoek naar situaties, waarin er problemen in governance zijn (geweest). Gedrag speelt in die onderzoeken en in zijn advisering een belangrijke rol.

Over de doelgroep

Directeuren, secretarissen, bestuurders en toezichthouders uit verschillende delen van de (semi-) publieke en private sector. Deze diversiteit is zeer verrijkend.

Over de kosten

De kosten bedragen € 425,-. BTW is niet van toepassing.
Na het bijwonen van de bijeenkomst ontvangt u van de Universiteit van Maastricht een certificaat van deelname.

Deelname aan de bijeenkomsten van Bestuurderscentrum.nl is voorbehouden aan de leden van Bestuurderscentrum. Het lidmaatschap kost 79 euro (exclusief btw) per jaar. Door u in te schrijven op deze bijeenkomst, wordt u automatisch lid van Bestuurderscentrum en ontvangt u hiervoor een factuur.

Over de PE-Punten

De Masterclass is geaccrediteerd voor 3 PE-Punten.
Na het volgen van 6 Masterclasses wordt u ingeschreven in het register van Maastricht University als gecertificeerd toezichthouder.

Over de kortingstarieven

Als u zich voor het najaar 2022 in één keer tegelijk aanmeldt voor meerdere PE-masterclasses voor toezichthouders en bestuurders gelden de volgende kortingstarieven: 2 masterclasses € 800,-, 3 masterclasses € 1.125,- en 4 masterclasses € 1.400,-.

STAP-Budget

Overweegt u deel te nemen aan 6 Masterclasses voor bestuurders en toezichthouders, maar wilt u gebruik maken van uw STAP-Budget? Ga dan naar deze link >>

Schrijf u in!  Inschrijven bijeenkomst

  Voornaam*
  Tussenvoegsel
  Achternaam*
  Geslacht* ManVrouw
  Functie*
  E-mail*
  E-mail t.b.v. factuur*
  Telefoon*
  Organisatie*
  Provincie *
  Opmerkingen

  Voorwaarden

  Ik ga akkoord met de prijs van euro 425,-. BTW is niet van toepassing en inclusief certificaat*
  Ik heb de Algemene voorwaarden deelname bijeenkomsten gelezen en ga ermee akkoord.*
  Ik heb het Privacystatement gelezen en ga ermee akkoord.*

  De Algemene voorwaarden deelname bijeenkomsten en het Privacystatement vindt u onderaan deze site en ook als link in deze zin. Indien u op de link drukt, opent er een nieuwe pagina met de voorwaarden die u rustig kunt lezen, terwijl dit ingevulde formulier open blijft staan en u via tab ernaar terug kunt keren.
  Geef nog even deze code in : captcha
  * Verplichte velden
   
     
   

  Deel deze bijeenkomst met uw volgers!