Laden Evenementen

ANDERE VORMEN VAN GOVERNANCE DAN HET BESTUUR – TOEZICHT MODEL

In Nederland is bijna alle governance gebaseerd op het model met een raad/college van bestuur en een raad van toezicht/commissarissen, die toeziet op het besturen (‘two-tier model’). In veel governancecodes is dit het model en in zorg en voor woningcorporaties is dit model wettelijk voorgeschreven.

Er zijn echter veel andere vormen van inrichting van de governance, waarvoor de spelregels van het bestuur-toezicht model niet zonder meer bruikbaar zijn.

Te denken valt aan:

 • Een raad van advies voor het bestuur;
 • Het ‘one-tier model, waarin uitvoerend en niet uitvoerend bestuurders in één raad zitten;
 • Het klassieke vrijwilligersbestuur dat leiding geeft aan een directeur;
 • Toezicht op een directeur-grootaandeelhouder, waarbij de RvC niet de werkgeversrol kan uitoefenen;
 • Ondersteuning van beginnende ondernemers en leiders van start-up’s die behoefte hebben aan wijze raad, maar niet aan controlerend toezicht;
 • Het vertegenwoordigen van een organisatie in een Algemene Leden Vergadering of een Algemene Vergadering van Aandeelhouders;
 • De combinatie van aandeelhouder en bestuur van een dochtervennootschap bij het Holding-bestuur;
 • Situaties waar bestuur en/of toezicht te maken hebben met een ‘achterban’;
 • Governance van een vrijwilligersorganisatie.

Deze masterclass heeft een iets andere vorm dan de meeste masterclasses. We vragen de deelnemers te voren aan te geven met welke situatie ze te maken hebben. Daardoor wordt de masterclass toegespitst op de vraagstukken van de deelnemers en krijgt naast kennisoverdracht deels het karakter van een workshop, waar we gezamenlijk aan de gang gaan. Het scala van te behandelen onderwerpen zal per masterclass verschillen. Governance vormen waar de deelnemers niet mee te maken hebben komen niet of slechts globaal aan de orde, terwijl de relevante onderwerpen voor de deelnemers diepgaander aan de orde komen.

Over de Organisatie

In samenwerking met Supervisie Limburg en onder auspiciën van Maastricht University School of Business and Economics organiseert Bestuurderscentrum de Masterclasses voor bestuurders en toezichthouders.

Maastricht University School of Business and Economics is geaccrediteerd door EQUIS (European Quality Improvement System), AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business) en AMBA (Association of MBAs). De Universiteit voldoet daarmee aan de voorwaarden die onder andere VTW, Aedes en NBA stellen aan de toekenning van PE-uren.

Over de Sprekers

Hans Hoek

Hans Hoek is een van de twee sprekers en de gespreksleider voor deze masterclass. Hans Hoek is governance adviseur in verschillende not for profit sectoren. Hij is gepromoveerd op governance in de gezondheidszorg en droeg bij aan verschillende governancecodes voor die sector. Het model dat hij voor zijn dissertatie heeft ontwikkeld blijkt ook goed bruikbaar voor andere semipublieke sectoren. Hans is verbonden aan C3 adviseurs en managers te Utrecht. Hij adviseert en begeleidt bestuurders en toezichthouders rond governance vraagstukken, evaluaties en belangenconflicten. Hans heeft ervaring met afwijkende governance modellen in verschillende sectoren.

Leo Urlings

Leo Urlings is ruim 30 jaar actief geweest in het bankwezen (ING, SNS Bank en Van Lanschot Bankiers) en in vastgoed (RvB Stienstra Onroerend Goed). Momenteel vervult hij een aantal commissariaten in de publieke sektor, waaronder voorzitter van de RvT van Levanto Groep, vice-voorzitter van RvT Onderwijsstichting Midden Limburg (SOML), en voorzitter van de RvC van Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg. Voorheen was hij ook voorzitter van de RvC van Woningstichting Heemwonen en van Meander Zorggroep, vice-voorzitter van RvT ArcusCollege en lid RvT philharmonie zuidnederland. Met veel plezier vervult hij ook bestuurlijke functies. Tevens is Leo Urlings oprichter en directeur van Supervisie Limburg. In dit kader organiseert hij samen met Bestuurderscentrum en Maastricht University de masterclasses voor toezichthouders en bestuurders van publieke en private organisaties.

Over de doelgroep

Directeuren, secretarissen, bestuurders en toezichthouders uit verschillende delen van de (semi-) publieke en private sector. Deze diversiteit is zeer verrijkend.

Over de kosten

De kosten bedragen € 475,-. BTW is niet van toepassing.
Na het bijwonen van de bijeenkomst ontvangt u van de Universiteit van Maastricht een certificaat van deelname.

Deelname aan de bijeenkomsten van Bestuurderscentrum.nl is voorbehouden aan de leden van Bestuurderscentrum. Het lidmaatschap kost 79 euro (exclusief btw) per jaar. Door u in te schrijven op deze bijeenkomst, wordt u automatisch lid van Bestuurderscentrum en ontvangt u hiervoor een factuur.

Over de PE-Punten

De bijeenkomst is geaccrediteerd voor 3 PE-Punten.
Na het volgen van 6 masterclasses wordt u ingeschreven in het register van Maastricht University als gecertificeerd toezichthouder.

Over de kortingstarieven

Als u zich voor het voorjaar 2023 in één keer tegelijk aanmeldt voor meerdere PE-masterclasses voor toezichthouders en bestuurders gelden de volgende kortingstarieven: 2 masterclasses € 900,-, 3 masterclasses € 1.275,-, 4 masterclasses € 1.600,-, 5 masterclasses € 2.000,- en 6 masterclasses € 2.400,-.

STAP-Budget

Overweegt u deel te nemen aan 6 Masterclasses voor bestuurders en toezichthouders, maar wilt u gebruik maken van uw STAP-Budget? Ga dan naar deze link >>

Schrijf u in!

  Inschrijven bijeenkomst

  Voornaam*

  Tussenvoegsel

  Achternaam*

  Geslacht*

  ManVrouw

  Functie*

  E-mail*

  E-mail t.b.v. factuur*

  Telefoon*

  Organisatie*

  Provincie *

  Opmerkingen

  Voorwaarden

  Ik ga akkoord met de prijs van euro 475,-. BTW is niet van toepassing en inclusief certificaat*

  Ik heb de Algemene voorwaarden deelname bijeenkomsten gelezen en ga ermee akkoord.*

  Ik heb het Privacystatement gelezen en ga ermee akkoord.*

  De Algemene voorwaarden deelname bijeenkomsten en het Privacystatement vindt u onderaan deze site en ook als link in deze zin. Indien u op de link drukt, opent er een nieuwe pagina met de voorwaarden die u rustig kunt lezen, terwijl dit ingevulde formulier open blijft staan en u via tab ernaar terug kunt keren.

  Geef nog even deze code in : captcha

  * Verplichte velden

   

   

   

   


  Deel deze bijeenkomst met uw volgers!